Selasa, 24 Mei 2022

38 Khasiat Buah Salak Buat Kesihatan Tubuh Kita! - Infosantai

Himpunan khasiat memakan buah salak yg sebenarnya sangat baik untuk kita.

Panduan kesihatan bagi penggemar butir salak!

Anda gemarkan butir salak ? Ingin memahami khasiat butir salak ?

Jom kita kita lihat kandungan gizi bagi butir salak terlebih dahulu:Kandungan Gizi Bagi 100gr Buah Salak (100 g)

__________________________________________________________________Jumlah per PorsiKalori 82 dari Lemak 3.60__________________________________________________________________% Nilai harian*Total Lemak 0.40 g 0.6 %Lemak Jenuh 0.100 g 0.lima %Kolesterol 0 mg 0.0 %Sodium 0 mg 0.0 %Total Karbohidrat 21.30 g 7.1 %Diet Serat 2.7 g 10.8 %Protein 0.20 g 0.4 %________________________________________Vitamin C 10.0 %Vitamin B1 Thiamin 1.tiga %Vitamin B2 Riboflavin 0.6 %Vitamin B3 Niasin 0.lima %Vitamin B5 Asam Pantotenat acid 0.6 %Vitamin B6 dua.lima %Kalsium 0.7 %Besi 1.1 %Kalium 3.3 %Fosfor 0.7 %Magnesium 1.3 %Tembaga 2.0 %Mangan 2.5 %C Sistein 0.6 %F Fenilalanin 0.6 %I Isoleusin 0.6 %K Lisin 0.6 %L Leusin 0.4 %M Metionin 0.4 %T Treonin 0.7 %Tirosin 0.5 %V Valin 0.5 %W Triptofan 0.7 %* Nilai Persen harian menurut diet 2.000 kalori. Nilai harian Anda mungkin lebih tinggi atau lebih rendah tergantung dalam kebutuhan kalori Anda.Jumlah total lemak Kurang menurut 65gLemak jenuh Kurang dari 20gKolesterol Kurang berdasarkan 300mgSodium Kurang menurut dua,400mgJumlah Karbohidrat 300gDiet Serat 25gPelbagai Senarai Manfaat Buah Ini

Sebenarnya poly sangat khasiat butir salak ini.

Berikut adalah antara senarai manfaat untuk tubuh badan menggunakan memakan buah yang sedap dan anggun ini!

Buah salak mengandungi betakarotin yang tinggi iaitu 5.5 kali lebih tinggi daripada butir mangga.

Betakaroten membantu pada mencegah daripada perkara rabun. Selain itu ianya mengekalkan ketajaman penglihatan mata dan mencegah pelbagai perkara penyakit mata.

Mereka yang sering memakan buah salak juga memiliki risiko yang lebih rendah terkena penyakit jantung.

Betakaroten & vitamin E berfungsi dalam menminimakan pengoksidaan kolesterol buruk(LDL), seterusnya menurunkan risiko aterosklerosis & penyakit jantung koroner.

3. Khasiat Buah Salak dalam Penjagaan Paru-Paru

Kandungan betakaroten dan vitamin C pada butir salak mempertinggi kapasiti paru-paru & mengurangkan masalah pernapasan, seperti asma, bronkitis dan emfisema.

Kajian mendapati mereka yang selalu memakan makanan yang kaya dengan karotenoid mempunyai risiko yg jauh lebih rendah dalam penyakit kanser payudara, kanser usus besar& kanser paru-paru.

Ini adalah disebabkan sifatnya (buah salak) yg antioksidan.

Selain itu, karotenoid pula membantu dalam memperbaiki sel-sel utama, sebagai akibatnya efektif buat pencegahan dan melawan pertumbuhan sel kanser

Beta karoten jua membantu mengaktifkan kelenjar thymus, yang mempunyai fungsi utama pada mempertingkatkan kekebalan tubuh badan.

Kelenjar thymus akan merangsang sistem kekebalan tubuh buat melawan infeksi dan virus, dan menghancurkan sel-sel kanser sebelum ianya berkembang.

Gabungan Beta-karoten, vitamin C & vitamin E akan melindungi tubuh secara signifikan menurut radiasi ultraviolet matahari dan kemoterapi. Perlu ditekankan bahawa vitamin C dan E yang masih ada pada buah salak sudah mengakibatkan ianya antioksidan yg lebih efektif.

Kajian mendapati bahawa mereka yg rendah termin betakaroten pada badannya jauh lebih mungkin berisiko tinggi dalam menderita diabetes

8. Rheumatoid ArthritisKajian jua mendapati bahawa tahap rendah kandungan beta karoten dan vitamin C berisiko tinggi buat penyakit rheumatoid arthritis.

9. Cirit BiritSalak mengandung tanin yg sememangnya terkenal pada mengatasi perkara cirit birit. Tanin di dalam butir salak membunuh bakteria yg menyebabkan sakit perut.

Oleh itu, bila anda nir mempunyai ubat apabila diserang cirit birit, maka buah salak merupakan alternatif bagi meredakan penyakit anda.

10. Menguruskan BadanKandungan fitonutrien dalam buah salak berguna dalam membantu anda dalam pengurusan diet. Selain itu masih ada dua mg Vitamin C dalam salak yang dapat membantu pada sistem pencernaan kita.

Kita nir memerlukan makanan mahal atau glamor buat program diet. Kandungan karbohidrat yg relatif tinggi sanggup buat mengurangkan rasa lapar saat sedang menjalankan program diet.

11. Sistem Pencernaan.Salak mengandung serat yang sangat baik untuk sistem pencernaan. Walaubagaimanapun bila dimakan dalam jumlah yang terlalu banyak pada sekali makan dan kurang minum air, Sistem pencernaan mungkin boleh terganggu.

Getah yang terdapat dalam buah salak yang kurang matang pula menyebabkan perkara pencernaan. Oleh itu pastikan anda mengambil buah salak yang telah relatif masak.

12. Meningkatkan Kecerdasan OtakSeterusnya khasiat butir salak ialah dapa menaikkan kecerdasan otak. Berdasarkan kajian, butir salak mampu mempertinggi kecerdasan otak kerana mengandungi pottasium & pektin yang membantu mempercepatkan peredaran darah ke otak.

Sememangnya otak perlu dilatih tetapi ianya memerlukan gizi yg sesuai dan mencukupi bagi membolehkan ianya berfungsi menggunakan lebih aktif.

13. Menjaga StaminaKalsium yg masih ada dalam butir salak pula dapat menjana & mempertingkatkan stamina tubuh kita. Stamina badan yang aktif sentiasa menyediakan kita buat melakukan pelbagai aktiviti setiap hari. Khasiat salak buat stamina badan membuahkan kita nir gampang lelah serta sentiasa bertenaga..

14. Mengatasi AnemiaSeterusnya memakan buah salak sanggup mengatasi anemia, hal ini dikarenakan kandungan tiamin dan manfaat zat besi pada buah salak yang sangat baik dalam membantu kesehatan bunda hamil.

Zat besi adalah salahsatu komponen penting dalam membentuk sel darah merah. Ibu hamil memerlukan sel darah merah yg lebih tinggi lantaran dipakai untuk membekalkan oksigen melalui plasenta pada janin.

Kekurangan oksigen akan sangat berbahaya pada nyawa janin & ibu hamil.

15. Sebagai Agen AntioksidanAntioksidan berfungsi dalam mencegah pelbagai jenis penyakit & radikal bebas.Buah salak (Salacca edulis, Reinw) berdasarkan Bangkok, Thailand didapati mempunyai kapasiti antioksidan (ABTS+ dan jumlahl polifenol yg lebih tinggi daripada butir manggis (Garcinia mangostana) (Leontowicz dkk., 2006; 2007) danbuah kiwi (Actinidia chinensis) (Gorinstein dkk., 2009).

Radikal bebas yang terlalu banyak akan mendatangkan bahaya pada tubuh badan. Faktor lain misalnya merokok, minum arak, lemak, cahaya matahari, pendedahan pada radiasi dan pencemaran persekitaran akan menghasilkan lebih banyak radikal bebas dalam badan.

Jadi badan memerlukan antioksidan misalnya vitamin, mineral & enzim yg dapat melindungi tubuh dan memperlahankan kemusnahan sel ditimbulkan pengoksidaan bagi memelihara kesihatan tubuh.

Antara contoh antioksidan ialah Vitamin A,C dan E, lycopene & beta carotene.

16. Buah Salak buat Ibu HamilWanita mengandung jua disarankan buat makan butir-buahan sebagai contoh buah salak. Buah ini nir akan memberikan kesan jelek terhadap ibu dan pula kandungannya.

Rasa mual semasa yang dialami oleh mak- makpada awal kandungan boleh diatasi dengan memakan butir ini. Walaubagaimanapun, dinasihatkan nir memakan buah ini secara hiperbola. Ianya perlu diseimbangkan menggunakan makanan yg kaya menggunakan proten seperti kekacang dan sebagainya.

17. Baik Untuk TulangBuah salak juga mengandung kalsium yg diperlukan buat pertumbuhan & kekuatan, jua khusus buat bunda hamil, salak bermanfaat buat membentuk jaringan kerangka tulang pada janin.

Selain itu, kalsium pula diharapkan oleh ibu hamil buat menyediakan diri terutamanya menghadapi proses kelahiran.

18. Melengkapkan Keperluan KalsiumBuah salak yg kaya dengan kalsium sinkron bagi mereka yang gemarkan memakan buah-buahan. Kalsium yang terkandung dalam buah ini bisa melengkapkan keperluan harian kalsium dalam badann kita

19. StaminaBuah salak juga krusial buat membantu bunda hamil agar mempunyai stamina yang sihat dan kuat.

20. Membantu Sistem Memori pada JaninKandungan pektin dalam butir salak didapati sangat efektif buat membentuk sistem kecerdasan dalam janin. Hal ini disebabkan kandungan pektin pada butir salak membantu mempertingkatkan sistem kecerdasan pada otak janin.

21. Mengatasi Gangguan Gastrik (GERD)Buah salak pula berguna buat mengatasi gangguan pedih pada ulu hati. Salak akan mengurangi rasa mual dan membuahkan pencernaan sebagai normal.